“İstanbul Kış Günlüğü” Caddebostan’da…

İstanbul’a her yağdığında bir numaralı gündem olan kar, bundan 80 yıl önce İstanbul’a yağdığında neler olmuştu? Kadıköy Belediyesi ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan “İstanbul Kış Günlüğü Sergisi”, 18 Aralık’ta Caddebostan Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde açılıyor.

Kar; çatıları,  sokakları, kapı önlerini, durakları, asfaltları kapatan o muhteşem beyazlık… Bütün sokakları, bütün mahalleleri eşitleyen masumiyet… Bazen aksilikler, hatta acı tecrübeler yaşasak da her yıl ilk gördüğümüzde yüzümüzü aydınlatan o saf güzellik…

Özellikle İstanbul’da yaşanan kışlar ve yağan kar, tüm ülkenin bir numaralı gündemi olur. Fotoğraf tarihçisi ve koleksiyoncusu Cengiz Kahraman, İstanbul’da yaşanan en ağır kış olan 1929 ve 1954 kışlarını hiç görmediğimiz görsellerle anlatıyor. Kahraman’ın geçtiğimiz bahar ayında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “İstanbul Kış Günlüğü” kitabından esinlenerek hazırlanan “İstanbul Kış Günlüğü Sergisi”, 18 Aralık’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılacak, 10 Ocak 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

BİR KENTİN TARİHİ BU SERGİDE…

Kadıköy Belediyesi  ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan bu sergi ile “İstanbul Boğazı dondu, Sarayburnu’ndan Üsküdar’a yürüyerek geçenler oldu” efsanesini belgeleyen basın fotoğrafları, “şipşak” hatıralar, dönemin profesyonel ve amatör fotoğrafçılarının çektiği siyah beyaz kareler, izleyiciyi bir kentin tarihine davet ediyor.

FİLM KARELERİNİ ANDIRAN BÜYÜLEYİCİ FOTOĞRAFLAR…

1929 ve 1954 yıllarında Tuna nehrinde kopan buzların Karadeniz üzerinden İstanbul Boğazı’na akın ettiği “o an”ların tanıklıkları günümüze taşınıyor. Sergide İstanbul manzaraları, iskelelerdeki yolcuların telaşı, mavnalar, tekneler ve yük gemilerinin kışla mücadelesi, sanat eseri gibi ve film karelerini andıran büyüleyici fotoğraflar da yer alıyor.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu