Bağdat Caddesi’ndeki trafik terörüne karşı harekete geçtiler!

Cumartesi günü Bağdat Caddesi’nde kontrolden çıkan lüks araç 33 yaşındaki çiçekçi Mehmet Emin Kaya‘ya çarptı ve Kaya hayatını kaybetti.

Olayın ardından Göztepe Dayanışması adına Burçin Ağır, Change.org‘da ‘Bağdat Caddesi’nde Trafik Terörüne Son Verilsin!’ başlıklı bir imza kampanyası başlattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul (C) Bölgesi Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne seslenilen kampanyada şu çağrıda bulunuldu:

Sırf gösteriş uğruna yarış pistine çevrilen Bağdat Caddesi’nin kaldırımları bile artık yayalar için güvenli olmaktan çıkmıştır. Bağdat Caddesi ve Sahil Yolu boyunca hız tutkunu sürücülerin ve onlara göz yuman kamu görevlilerinin yarattığı trafik terörü, son kurbanlarını 11 Temmuz günü aldı aramızdan. 11 Temmuz, sabah saat 03:30 sularında Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal mevkiinde senelerdir çiçekçilik yapan, tüm mahallelinin tanıdığı Mehmet Emin Kaya, hız sınırını aşarak direksiyon hakimiyetini kaybeden bir sürücü tarafından kaldırımdaki çiçek tezgahında otururken öldürüldü. Mehmet Emin Kaya’ya çarpan aracın sürücüsü olayın hemen arkasından kaçtı ve halen bulunamadı. Yine aynı günün gecesi saat 23:30 sıralarında, bu sefer Bağdat Caddesi Feneryolu Işıklar’da 3 genç trafik terörünün kurbanı oldu. Bu kayıplar ilk değildi. Kamu vicdanı ne 2000 yılında trafik terörüne kurban giden Selin Uras ve Erdem Celasun’u unuttu, ne de Baran Balcıoğlu’nun aldığı ceza ile huzur buldu. Bizler mahalleli ve duyarlı tüm vatandaşlar olarak “Parasıyla değil mi, cezasını öderim, suçumu da işlerim” diyen sürücülere, bu suçlara caydırıcı cezaların uygulanmamasına, trafik polislerinin lüks araçların trafik ihlallerine göz yummasına ARTIK YETER diyoruz!

Mehmet Emin’leri, Selin’leri, Erdem’leri daha fazla kaybetmek istemediğimizi haykırıyor, sorumluların derhal cezalandırılmalarını istiyoruz. Hayatlarımız hız yapan araçların dışında her gün yayalara ayrılmış bölümlere park etmiş araçlar ve devam eden inşaatların kaldırım işgalleri sebebiyle de tehlike altında. Yıllardır defalarca tekrarlanan ve “kaza” diye geçiştirilen bu cinayetlere engel olacak tedbirleri almayan, bugüne kadarki çağrılarımıza kayıtsız kalan tüm yetkililer de bu tehlikenin sorumlularıdır. Türk Ceza Kanunu 179/2’de “Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” belirtilmiştir, ancak ne yazık bu madde işletilmemektedir. 2918 No’lu amacı “kara yollarında, can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlamak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirlemek” olan Karayolları Trafik Kanunu’nda da belirtildiği üzere yerleşim yerlerinde otomobil ve motosikletlerin hız limiti 50 km/s’tir. Ancak bu hız sınırının Bağdat Caddesi’nde ve Sahil Yolu’nda sürekli aşıldığını, özellikle geceleri yarışların yapıldığını bütün mahalleli, ziyarete gelenler ve emniyet görevlileri çok iyi bilmektedir. Trafik Cezası Madde 51/2-a ve 51/2-b ‘deki hız cezaları caydırıcı değildir ve arttırılmalıdır. Yine aynı şekilde şerit değiştirme ile ilgili 46/2-b ve 46/2-c maddelerdeki cezalar da caydırıcı değildir. Bu cezalar hem arttırılmalı, hem de cezaların uygulanması konusunda tedbirler alınmalıdır. Aynı kanunda madde 73’te belirtilen ve yollarda sıklıkla karşılaştığımız bir sorun olan “Araçları kişilere zarar verecek şekilde saygısızca sürme, cep telefonu kullanma” konusundaki sürücüler tarafından yapılan ihmaller görmezden gelinmekte ve gereken cezalar uygulanmamaktadır.

Alkollü ve uyuşturucu madde etkisinde iken araç kullanan sürücülere de uygulanması gereken yaptırımlar arttırılmadan ve kontroller sıklaştırılmadan bu cinayetler sona ermeyecektir. Karayolları Trafik Kanunu’nun 46. maddesinde belirtildiği üzere motorsuz bir taşıt olan bisikletler, Bağdat Caddesi gibi bisiklet yolu olmayan yerlerde “Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.” Fakat motorlu taşıt sürücüleri bisikletlerin bu hakkını da sürekli görmezden gelmekte ve onların hayatlarını da her gün tehlikeye sokmaktadır. Bisikletlilerin maruz kaldığı bu tehlikenin sorumluları hem ilgili kanun maddesini işletmeyen emniyet, hem de bisiklet yolları yapmaya lüzum hissetmeyen belediyelerdir. Görülen davalarda sorumlular kamu vicdanını rahatlatan, caydırıcı cezalar almamaktadır. Yöneticiler halkın taleplerine tepkisiz kalmamalıdır. Bu sorunlara çözüm bulunmadıkça, cezalar arttırılmadıkça, emniyet güçleri görevlerini yapmadıkça bu ölümler ve yaralanmalar ne yazık ki sona ermeyecek. Bu ölümlerin, yaralanmaların ve trafikte süregelen hak ihlallerinin sona ermesi için taleplerimiz şu şekildedir; 1. Trafikteki denetimlerin sadece alkol kontrolü ötesinde, tüm trafik kanunu ihlallerini kapsayacak biçimde düzenlenerek denetimlerin artırılması ve rutin hale getirilmesi, 2. Yukarıda da sözü edilen ilgili yasa maddelerindeki cezaların arttırılıp caydırıcı hale getirilmesi, 3. Caydırıcı cezaların denetimlerde uygulanarak ihmallerin görmezden gelinmemesi ve trafiğin tüm insanlar, hayvanlar, ağaçlar için tümüyle güvenli hale getirilmesi, 4. Ana caddelerde sık aralıklarla radar yerleştirilmesi ve MOBESE kameralarının da yardımıyla trafik kurallarına uymayan, hız yapan, tehlikeli araç kullanan sürücülerin cezalandırılması, 5. Ana cadde ve işlek sokaklarda mahallelinin talebi doğrultusunda yola kasis yerleştirilmesi, 6. 155 Emniyet İhbar Hattı’na yapılan trafik ihlalleri ihbarlarının dikkate alınıp derhal şikayet unsuru araca ve şoförüne müdahale edilmesi, vatandaşın şikayetlerinin geri çevrilmemesi veya başka mercilere yönlendirilmeden derhal müdahale edilmesi, 7. Yayalara ayrılmış olan kaldırımlara iş makinesi, araç vs. kesinlikle park edilmemesi konusunda önlemlerin arttırılması, inşaat şantiyelerinin araç, gereç ve hafriyatlarini kaldırıma taşırmaması, inşaat firmalari tarafından iş makineleri ile delik deşik edilen kaldırımların onarılarak yayalar, çocuklar, engelliler ve hayvanlar için güvenli hale getirilmesi konusunda denetimlerin sıklaştırılması ve istina yapılmaksızın cezai müeyyide uygulanması, 8. Trafik gönüllüleri uygulaması ile halkın güvenli trafiğe erişimi için sosyal sorumluluk çalışmalarının hayata geçirilerek vatandaştan elde edilen görüntü kaydı ile trafik ihlallerinde ceza kesme yetkisinin tanınmasıdır. Vatandaşlar olarak can güvenliğimiz için takipçisi olacağımız demokratik taleplerimizin dikkate alınarak gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz. Göztepe Dayanışması

Kampanyaya buradan destek verebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu