“Handdrum”; Davul, ritim ve melodiyi birleştiren en güzel enstrümandır.

Kadıköy, Bahariye Caddesi’nde yolda yürürken daha önce hiç duymadığım, huzur veren ve dinlendirici bir müzikle karşılaştım. İki sokak müzisyeni ellerinde ufo’ya benzer iki enstrümanla müzik yapıyordu. Bu aleti hem kendilerinden öğrendim birazda araştırdım. Adı ”Hangdrum” ilk defa 2005 yılında İsviçre’de üretilmiştir.”Hipnotik bir çalgı” olarak nitelendirilen Hang, Bern dilinde ve Macarca’da “el” anlamına gelmektedir. Hang’i iki İsviçre vatandaşı, Sabina Schärer ile Felix Rohner, dünyanın farklı bölgelerinde gerçekleştirdikleri uzun araştırma ve incelemeler sonucunda bir perküsyon enstrümanı olarak üretmişlerdir. Genellikle sokak sanatçılarının ellerinde görülen, Avrupanın birçok şehrinde ve Türkiye’de de İstanbul’da çalınan bu müzik aleti, sanatçının diz üstü oturup da aleti kucağına alma pozisyonunda çalınmaktadır. Kimi sanatçılar, sandalyeler üzerinde de sanatlarını icra yapabilmektedirler.  Hung” ya da “Hong” diye de telaffuz edilebilen Hang, vurmalı çalgı özelliğinde olduğu için “Hang Drum” olarak da bilinmektedir.

Çan sesine benzer tonun yakalanmasını sağlayan yapı ise, kubbe şeklinde olan tepe kısımdan kaynaklanmaktadır.   

Üreticilerinin yaptıkları araştırmaların sürekliliğini gösteren en güzel kanıt ise, henüz 2001 yılında icat edilmiş olmasına rağmen, aletin 5 yenilik aşamasından geçmiş olmasıdır. Hangin oluşumu, içi boş olan iki çelik sac materyalinin, kenarlarından birbirlerine tutuşturulması ile ortaya çıkmaktadır. Sacların sertleştirme işlemi, gaz – nitrürleme prosesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu iki sacın oluşturduğu yarım kürelere, “ding” ve “gu” isimleri verilmektedir. Üst kabuğu simgeleyen ding tarafı, “tonlama çemberi” diye bilinen ve 7 ile 9 arasında değişiklik gösteren ton alanından meydana gelmiştir. Bahsedilen bu yapılar, çelik sacın çekiçlerle dövülmesi ile ortaya çıkartılmaktadır. Çan sesine benzer tonun yakalanmasını sağlayan yapı ise, kubbe şeklinde olan tepe kısımdan kaynaklanmaktadır.   

Enstrüman, yılda sadece 400 adet kadar üretilip, iki yıl sonrasına verilen teslim tarihiyle yaklaşık 1300 Euro’dan satılmaktadır.

Yaratıcıları, 2001 ile 2005 yılları arasında 45 kadar farklı model geliştirmişlerse de çalma konusunda henüz oturmuş bir kural ya da yönteme sahip olmayan Hang için, Endonezya ve Güney Hindistan’a uzanan bir araştırma yapılmış. Enstrüman, yılda sadece 400 adet kadar üretilip, iki yıl sonrasına verilen teslim tarihiyle yaklaşık 1300 Euro’dan satılmaktadır.

Kendi duyularını açmada en güzel şey bir müzik aletidir.

Tayfur Savaşçıgil Eğitmeni olduğunu söylüyor…

Dilerseniz bu enstrümanı çalan iki arkadaşın sohbetini birde kendi sözlerinden dinleyelim. Tayfur Savaşçıgil İsviçre’den günümüze gelmiştir diyor. Bu müzik aletini aslında Perulular kullanıyormuş. Bu alet artık evrile evrile bir mutasyon haline geliyor HANDDRUM Yani Türkçesi “El Davulu”dur. Dokuz ve on iki notalıdır. İsviçreli bir müzisyen bu aleti, döve döve bu hale getiriyor ve el davulu oluyor. Aslında kendisi bir ritim yani drum aletidir. Ritim ile melodiyi birleştirdiğin yerdeki yer aslında handdrum’dır.  Kendi duyularını açmada en güzel bir müzik aletidir. Tayfur Savaşçıgil Eğitmeni olduğunu söylüyor… Ben darbani ve bir çok vurmalı çalgı çalıyorum. Yaklaşık iki senedir bu enstrümanla hayatımı idame ettiriyorum.

Özellikle Güney’de sahil mekanlarında çaldığını belirtiyor.

İki aydır İstanbul’da bulunuyorum daha önce İzmir ve Antalya civarlarındaydım. Bodrum, Marmaris ve Göcek güneydeki bütün güzel yerlerde bulundum. Derdimiz profesyonel olmak, zaten çok fazla çalan yok.  Bizde daha iyi bir yere gelmek için çalıyoruz. Soğuklarda yara bantlarıyla ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz.  

 FOTOĞRAF VE HABER: YELİZ SANCAKTAROĞLU

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu