Fındıklı Rotary sanata erişimde engelleri kaldırdı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) sahnelediği Fındıkkıran Balesi, İstanbul Fındıklı Rotary Kulübü’nün sosyal sorumluluk projesi kapsamında, sesli betimleme eşliğinde işitme, bedensel ve özellikle görme engelliler için sergilendi.

Fındıklı Rotary

“Sanata erişimde engelleri kaldırıp fark yaratıyoruz” sloganı ile yola çıktıklarını belirten Fındıklı Rotary Kulübü Dönem Başkanı Arzu Alpagut, projenin hayata geçmesinden dolayı büyük mutluluk yaşadığını söyledi. “Türkiye’de bir ilk oluyor. Projeyi iki aydır planlıyorduk, bugün sanatta tüm engelleri kaldırdık. Dostlarımızı buraya maddi ve manevi bütün engellerden uzak bir şölen yaşamaları için davet ettik. Bunun heyecanını yaşıyoruz” diyen ve Ankara merkezli Sesli Betimleme Derneği’nin projeye büyük katkısı olduğunu belirten Alpagut, projeyi ilk ortaya attıklarında İDOB’un hayli ilgi gösterdiğini belirtti.

200 ENGELLİ İLK KEZ BALE TEMSİLİNE GELDİ…

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’ndaki etkinliğe ilişkin açıklamada bulunan İDOB Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt ise, görme ve işitme engelli 200 kişinin ilk kez bir bale temsiline geldiklerini ifade ederek; “Bunun için 40 gün kendilerine atanan danışmanlarla eğitim gördüler. Onlara oyunun bir DVD’sini gönderdik, oradan çalıştılar. Bugün de özel bir kabin kuruldu ve gösteri, betimleme yoluyla kendilerine aktarıldı. Temsilden önce de gelerek sahne, kostüm ve point shoes (bale ayakkabısı) keşfi, sanatçılarla çalışma ve tanışma ortamı yarattık kendilerine” şeklinde konuştu.

ETKİNLİK UNUTULMAZLAR ARASINDA YERİNİ ALDI…

İDOB Koordinatörü Yücel Özeke de yapılan etkinliğin çok özel olduğunu aktararak; “Sanatta engelleri kaldırmak için özellikle bugün, Fındıkkıran Balesi’ni 200’den fazla görme ve duyma engelli misafirimiz için sergiledik. Yaklaşık 11 yıldır bale eğitimi almış duyma engelli bir sanatçı arkadaşımız da, aynı zamanda profesyonel dansçılarla birlikte Süreyya Operası sahnesinde performans gerçekleştirdi. Böyle bir organizasyon yaptığımız için çok gururluyuz” açıklamasında bulundu. Müziği Çaykovski’ye, koreografisi Uğur Seyrek’e ait olan eseri, aynı zamanda Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan betimleme metin yazarı ve seslendirmen Emine Kolivar, sesli betimledi.

Eserin gösterimi öncesinde fuayede engellilere, sesli betimlemeden yararlanmaları için kulaklıklar dağıtıldı. Balet ve balerinlerin üzerlerine giydikleri kıyafetler görme engellilere dokundurularak, özellikleri görevliler tarafından anlatıldı. Ayrıca sahneye çıkarılan engellilerin, dekora ve sahnede bulunan objelere dokunarak hissetmeleri sağlandı. Aynı zamanda eserin ilk perdesinde, işitme engelli balerin Eda Tavacı da sahne aldı…
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu