Bağdat Caddesi’nde kağıt toplayıcı ordusu

Sürekli irtifa kaybettiği dile getirilen Bağdat Caddesi,  şimdi de “kağıt toplayıcı ordusu” ile gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe internet portalında konu edilen kağıt toplayıcılar için; “Onlar kentlerin düzensiz büyümesinin, öngörülemeyen göçün ve plansız geri dönüşüm telaşının Türkiye’de yarattığı bir mesleğin mensupları” yorumu yapıldı.

KONTROL ALTINDA OLMALARI GEREKİYOR…

Yukarıdaki fotoğraf, geçtiğimiz gün arkadaşımız Emin Küçükserim tarafından Bağdat Caddesi’nde çekildi. Kağıt toplayıcıların kontrolsüzlüğün beraberinde başka sorunlar da getirebileceğini dile getiren Küçükserim; “Cadde’nin en kalabalık olduğu saatlerde böylesine görüntüler elbette hoş değil. Burada telaffuz etmek istemiyorum ama daha başka sorunların yaşanmasına da köprü olabilir” mesajı verdi.

kağıt toplayıcı

YARIM MİLYONDAN FAZLA ATIK TOPLAYICISI VAR…

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, Türkiye genelinde yarım milyondan fazla atık toplayıcısı olduğunu, bunların en az üç kişilik bir aileye baktıkları düşünüldüğünde 2 milyondan fazla insanı etkilediğini dile getirerek, konunun değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

GERİ KALMIŞLIĞIN DA BİR YANSIMASI…

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu ise, hem atık işçilerinin çalıştığı sağlıksız ortamın giderilmesi gerektiğini, hem de bu işçilerin işsiz bırakılmadan bir çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti. BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Bozoğlu; “Atık toplayıcılığı Türkiye’de çok sağlıksız bir şekilde gerçekleştiriliyor. Sokaklarda insanlar iş güvencesinden yoksun, kötü koşullarda, kaza riskiyle karşı karşıya ve zaman zaman da çöp kutularını karıştırarak atık topluyorlar. Bu başlı başına doğru bir yaklaşım değil, geri kalmışlığın da bir yansıması” ifadelerini kullandı.

SİSTEME ENTEGRE EDİLMELERİ GEREKİYOR…

Hemen arkasından da “Ancak” diyerek, şunları söyledi: “Bu sorunu çözerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, buradaki insanların ekmek kapılarını kapatarak ve onlara yeni bir alan açmadan, işsizlik sorunlarına bir çözüm bulmadan bunu gerçekleştirmesi doğru bir yaklaşım olmaz.” Baran Bozoğlu, “Ne yapılmalı?” sorusuna da şu cevabı verdi: “Kağıt toplayıcılarının mutlaka sisteme entegre edilmesi gerekiyor. Bunun yöntemleri için ilgili firmalarda istihdamın sağlanması gibi konular gündeme gelebilir.”

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu