Atıksız evcil hayvan bakımı mümkün mü?

Hiç evcil hayvan bakmanın gün içinde ne kadar atık açığa çıkardığını düşündünüz mü? Plastik oyuncaklardan kedi kumuna, dışkı torbalarından mama ambalajlarına kadar pek çok plastik ve toksik atık açığa çıkıyor. Üstüne üstlük, tek kullanımlık plastikleri hayatımızdan çıkarmaya çalışırken, en büyük tüketim, yaptığımız yürüyüşler sırasında kullanılan tuvalet torbalarından kaynaklanıyor.

Atıksız evcil hayvan bakımı için hızlıca alternatif yollar aramaya başladım. Ve söyleyebilirim ki, hiç de zor değilmiş. Esas konu, hayvan bakımında kullandığımız hemen her şeyi daha plastiksiz ve sürdürülebilir hale getirebileceğimizi belirlemek ve onlara basit çözümler uygulamak gerekiyor.

EV YAPIMI YA DA AÇIK MAMALAR TERCİH EDİLMELİ

Mamaların ambalajları kadar içerikleri de önemli. Organik sertifikalı mamalar diğerlerine göre çok daha çevre dostudur, çünkü üretiminde kimyasal herbisit ve pestisitler ve sentetik gübreler kullanılmaz, dolayısıyla toprağı ve su kaynaklarını zehirlemezler. Proteinin nereden geldiğine de bakmak gerek; bir gıda ürünü besin zincirinde ne kadar alt basamakta ise, üretimi o kadar çevre dostudur.
Eğer mamayı kendinizin hazırlaması mümkün değilse, plastik ambalajlılar yerine, yine bilinen markaların açık satılan mamalarından almayı tercih edebilirsiniz.

TUVALET KONUSUNDA ÇEVRE DOSTU ALTERNATİFLER MEVCUT

Tuvalet konusu kedi ve köpekler açısından farklılık gösteriyor. Eğer bir köpek sahibiyseniz, muhtemelen günlük yapılan yürüyüşlerde tuvaletini toplamak için en az bir adet plastik poşet kullanıyorsunuzdur. Bunun yerine kağıt ya da biyo-bozunur, kompost edilebilir tuvalet poşetlerini tercih edebilirsiniz. Tabii, sonrasında dışkıyı ayrıştırarak kompost etmeniz gerekmekte. Teknik olarak hayvan dışkısı kompost edilebiliyor ancak evsel atıklardan oluşan komposta asla karışmamalı, toprağınızda diğer kompost gübreler gibi kullanılmamalıdır. Piyasada bu tür atıklar için bulunan kompost makineleri bulunuyor ancak evde kendiniz de yapabilirsiniz.

ÇEVRE DOSTU KEDİ KUMU

Kediler için ise, piyasada satılan kedi kumları genellikle silikon tanecikler ya da silika tozu içeriyor. Silikon geri dönüştürülemeyen bir petrokimya ürünüdür, silika tozu da hem kedilerde hem de insanlarda üst solumun yolu sorunlarına sebep olduğu bilinmektedir. Ayrıca, bazı kumlar oluşabilecek kokuyu önlemek için güzel kokulu kimyasallar kullanırlar ki bu kokulu kimyasallar kediler için toksik olabilir.
Kedi kumu için çevre dostu seçenekler mevcut. Toprakta çözünebilir, doğal malzemelerden yapılmış kedi kumlarını satın alabilir ya da kağıt, talaş, gazete atıkları gibi malzemelerden kendiniz yapabilirsiniz – bu yöntem kuş kafesleri için de uygulanabilir.
Aynı şey kum kutusu için de geçerli. Kedinizin hâlihazırda birden fazla kum kutusu olabilir, sırf daha çevre dostu olsun diye var olan plastik kutuları çöpe atıp masrafa girmenin bir anlamı yok. Ancak eğer yenisini alma ihtiyacınız varsa, plastik yerine toprakta çözünebilen, doğal malzemelerden yapılmış bir alternatif satın almayı düşünebilirsiniz.

EVCİL HAYVANINIZI SADECE SU İLE YIKAYIN

Kedi ve köpeklerimizin sağlık ve bakımı için çeşitli ürünlere başvuruyoruz. Buna kimyasal şampuanlardan, plastik fırçalı taraklar ve diş fırçalarına kadar birçok eşya dahil. Bunun yerine bambu veya metal fırçalar kullanılabilir. Yıkama için ise hayvanınızın bir sağlık sorunu sebebiyle özel bir şampuan kullanması gerekmiyorsa, temizlik için ılık su tek başına yeterli olacaktır. Hem kedilerin hem de köpeklerin kürkü kendi kendini temizleme ve pH dengesini kurma konusunda iyi iş çıkarır. Evcil hayvanınızı sık sık sabunla veya şampuanla yıkamak cilt hastalıklarına, kaşıntıya ve tüy dökülmesine sebep olabilir. Eğer köpeğiniz sokakta pis şeylerle temas ettiyse veya baştan ayağa çamura bulandıysa, çok az katı sabun kullanabilirsiniz. Bakım sırasında ortaya çıkan bir diğer atık türü ise, tüyler ve tırnaklar. Birçok kişi bunu bilmiyor olsa da, bunlar da yine kompost edilebilen atıklardır.

Pet shoplarda satılan oyuncaklar yerine alternatif oyuncaklar

Dostlarımızla oyunlar oynamaya hepimiz bayılıyoruz. Aslına bakarsanız, bu plastik oyuncaklara pek gerek olmadan bazen bir çorap yumağıyla bile oynatabiliriz dostlarımızı. Onların dünyasında böyle havalı oyuncaklar yok ki! Evdeki kullanmadığınız ürünleri, atıkları kolaylıkla ev yapımı oyuncaklara dönüştürebilirsiniz. Hem de onları ileri dönüştürerek çöpe gitmekten kurtarmış olursunuz. Örneğin yaptığınız yürüyüşlerde yol kenarlarına atılmış pet şişeleri toplayıp evde kapaklarını ve ambalajlarını çıkararak, temiz olduğundan emin olduktan sonra, eski bir çorap ile sararak köpekler için bir oyuncak haline getirebilirsiniz. Bu sayede köpeğiniz oyuncağı çiğneyip parçalasa bile, pet shoplarda satılan pahalı oyuncaklara olduğu gibi büyük miktarlar ödemediğinizden, buna pek üzülmezsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu