Türkiye’nin En Büyük Samba Ritim Topluluğu “Carnaval Turco”

Her 29 Ekim’de Bağdat Caddesi renkli ve coşkulu kalabalıklara ev sahipliği yapar. Bu yıl düzenlenen şenliklerde, gösterilerine başlar başlamaz oldukça büyük bir kalabalığı kendine çeken, ilk dakikalardan itibaren enerjisini dinleyiciye geçirmeyi başaran bir müzik topluluğu dikkatleri üzerine çekti.

ALMANYA’DAN ÖZEL DAVET

‘Carnaval Turco’, Samba ile Türk marşlarını ve ülkemize özgü ritimleri  harmanlayarak, sokak müziği kültürüne uluslararası bir boyut kazandırıyor. 2005 yılında kurulan topluluk, özellikle milli bayramlarda gönüllü olarak meydanlarda müzik yapmayı misyon edinmiş. Türkiye’nin en büyük Samba ritim topluluğu olan Carnaval Turco’nun şefi Doğan Şen, bu iki farklı müzik türünün ortak paydasını şöyle açıklıyor:      

“Bizim kültürümüze uzak gibi dursa da, enstrümanlar farklı olsa da Marching Drum (hareket halindeyken çalınmak üzere olarak tasarlanmış enstrümanlar) kültürünün temelinde iki tane millet var: Osmanlılar ve İtalyanlar. Bizde Mehter olarak bilinen müzik, o kültürde Samba’ya evriliyor. Bizim marşlarımız da Samba gibi dört ölçü üzerine kurulu. Bu durum iki türü bir araya getirmeyi kolaylaştırıyor.” 

Genç ve dinamik kadrosuyla göze çarpan Carnaval Turco, yaklaşık olarak 25 kişilik bir ekip olmasıyla beraber, şimdiye kadar 600’e yakın müzisyenin katılımıyla etkinlikler düzenlemiş. Almanya’nın Nürnberg / Coburg kentinde düzenlenen ‘International Samba Festival’ bünyesinde  iki kez  özel davetle konuk edilmişler ve Türkiye’yi temsil etmişler. Yaklaşık üç yıl önce, Fiin Koleji ile ortak çalışarak  bir Samba okulu da kuran topluluk üyeleri müziği seven, sokakta müzik yapmak isteyen, 7’den 77’ye herkese bu müziği öğretiyor. Yaptıkları müziğin büyük kalabalıklarla icra edilerek daha keyifli bir hal aldığını söyleyen Doğan Şen, öğrencilerinin zaman içerisinde topluluğa dahil olup, sahne deneyimi yaşamalarına da olanak sağlıyor. 

ENSTRÜMANLAR SADECE CARNAVAL TURCO’YA ÖZEL

Ekipteki müzisyenlerden Emre Karan aynı zamanda kullandıkları estrümanların bir çoğunun da yapımcısı. Orijini Brezilya olan bu enstrümanları, çalan kişiye özgü ve sadece Carnaval Turco için yapan Emre Karan sayesinde topluluk eşi benzeri olmayan bir ses rengi yaratmış. Her daim keyifle müzik yapan, gitgide kalabalıklaşarak ve kurumsallaşarak  yoluna devam topluluğun en büyük sorunu ise, üye sayısının çok fazla olması sebebiyle prova stüdyolarına sığamamak, haliyle prova yapacak mekan bulamamak.

Çaldıkları her yerde dinleyicisiyle bütünleşen, coşkusunu ve ritmini her geçen gün aşkla büyüten Carnaval Turco’nun kalbi sokakta, ritimlerine kapılıp gelen dinleyicisiyle şehre dokunmaya devam edecek. 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu