Her oyun çocuk için güvenli değil!

Ebeveynlerin çocukları olumsuz yönde etkileyebilecek video oyunlara karşı dikkat etmeleri gerekiyor. Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, bir oyunun çocuğun yaşına uygun olmadığında korku, şiddete yönelme gibi olumsuz davranışlar sergilenebileceğini söyledi.

Video oyunlar, çocukların ve gençlerin meşgul olmaları, arkadaşları ve aileleriyle iletişim halinde olmaları için harika bir yol olabilir. Ebeveynlerin çocuklar video oyunu oynuyorsa oynadıkları oyunlara çok dikkat etmeleri gerekiyor. Şayet yaşına uygun oyun oynamayan çocuklarda korku, şiddet gibi çeşitli davranış bozuklukları görülebiliyor.

Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, oyun dünyasında ebeveynlerin çok dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, İngiltere’nin önde gelen çocuk yardım kuruluşu Çocuklara Zulmü Önleme Ulusal Derneği (NSPCC), video oyunlarında ebeveynlerin çocukları güvende tutmak için hazırladığı makaleyi paylaştı.

Rapora göre bir oyunun çocuğun yaşına uygun olup olmadığına karar verilmesinde göz önünde bulundurulması gereken dört ana etmen olduğunun belirten Aydemir, “Video oyunlarındaki içerik şiddet, cinsel içerik, kumar, uyuşturucu, uygulama içi satın alma vb. öğelere göre düzenlenir ve yaş gruplarına göre derecelendirilir. Bu normalde oyun ve uygulama mağazalarında oyun başlığının yanında görünür. Yaşına uygun olmayan oyunlar çocuklarda korku, şiddete yönelme, geceleri altını ıslatma, sosyal yaşamdan soyutlanma gibi olumsuz davranışlar sergilemesine yol açabilir ” dedi.

OYUNU KULLANIRKEN ÇOCUĞUNUZ KİMLERLE ZAMAN GEÇİRİYOR

Video oyunlarda iletişim kurulabildiğini söyleyen Aydemir, “Herhangi bir iletişim kanalını ve sohbet işlevlerini kapatmak veya sınırlamak için ayarlar olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bir oyunda iletişim, zorbalık, tanımadıkları kişiler tarafından temasa geçilme ve potansiyel olarak istismar edilme riski yaratabilir. Eğitici görünen bir oyunda kötü niyetli kişilerin de bulunabileceğine dikkat edilmeli.” ifadelerini kullandı.

UZUN OYUN SÜRELERİ ÇOCUĞUN DAVRANIŞINI ETKİLEYEBİLİR

Uzun süreli video oyun oynanmasının çocukların davranışlarını da etkileyebileceğini kaydeden Aydemir, “Çok yoğun oyunların etkisiyle çocuklar oyun oynamayı bırakınca sinirlilik ya da hırçınlık gibi kısa süreli kötü davranışlarda bulunabilir. Bir oyunun uygunluğunu sağlamak, oyun süresini sınırlamak gibi kurallar bu davranışları atlatmaya yardımcı olabilir” dedi.

OYUNDA UYGULAMA İÇİ SATIN ALMA VAR MI?

Uygulama içi satın alımlar normalde oyunu veya oynanışı geliştirdiğini belirten Ozan Aydemir, “Örneğin görünümler veya ganimet kutuları çocukların oyunlarında benzersiz olmaları veya diğerlerinden daha iyi olmaları konusunda genellikle önemli bir baskı olabilir. Uygulama içi satın almaları kapatmak veya cihaz ya da uygulamada bir harcama limiti belirlemek için ayarları göz önünde bulundurmalısınız. Çocukların ücretsiz oyun içi para birimini içeren dolandırıcılıklardan haberdar olmaları gerekir. Dolandırıcılık metin mesajları, forum gönderileri ve videolar, ücretsiz oyun içi para biriminin reklamını yapan içeriklere sahip olabilir. Ancak bunlar genellikle oyuncuyu para karşılığında oyuncu etiketini (kullanıcı adı) ve şifresini açıklamaya ikna etmek için tasarlanmış dolandırıcılıklardır. Bu, ‘kimlik avı’ dolandırıcılığı olarak bilinir” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu