Mindfulness nedir?

Mindfulness, şimdiki zamanın farkındalığı anlamına gelmektedir. Anda gerçekleşen duygu, düşünce ve olayların varlığını ve bize etkilerini yargılamadan, bilinçli bir bakış açısı ile oldukları gibi kabul etmektir.

BİLİNÇLİ FARKINDALIK (MİNDFULNESS)

Kökeni çok eski doğu öğretilerine dayanmasıyla birlikte tamamıyla felsefi ve seküler bir uygulamadır. Mindfulness için insanda eskiden beri olan doğal bir yetenek diyebiliriz. Ancak zamanla edindiğimiz farklı alışkanlıklar ve davranışlarla insanın bu yeteneği git gide zayıflamış, bu yüzden de aslında güçlendirilmesi gereken bir özelliktir. Mindfulness özelliğimiz geliştikçe zihnin berraklığı, kısır döngüye girmemize sebep olan bazı alışkanlıkları görebilme kapasitemiz artar yani bilinçli farkındalığımız gelişir.

BİLİNÇLİ FARKINDALIK İLE FARKINDALIK ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Farkındalık, o sırada olan bir durumun bilincinde olmaktır. Bilinçli farkındalık ise bu farkındalığı, nazik ve olabildiğince objektif bir tutumla sergileme şeklidir. Genellikle ikisi aynı şeymiş gibi algılanıyor ama arada tavır nüansı vardır. Bu nüans, küçük gibi görünse de birçok şeyi değiştirir.

MİNDFULNESS EGZERSİZİ NEDİR?

21.YY insanları için düşünmenin hastalık haline geldiğinden bahsedilmektedir. Düşünmek değil ama düşünceyi durduramamak ve kontrol edememek insanı hasta edebilir. Gün içerisinde Şehir hayatı, yoğun iş temposu, devamlı maruz kaldığınız şeyler dikkati toparlama konusunda insanı bir hayli zorluyor. Mindfulness egzersizi de aslında tam olarak bu konuda yardımcı oluyor. Mindfulness egzersizi, sizin kontrolünüz dışında dağılan ve toparlamakta zorlandığınız dikkati son derece basit yöntemlerle toparlamaya yardım ediyor.
Bu uygulama, kendi zihninizde büyük bir bütünleşme yakalamanızı sağlar. Zihninizi geliştirmek, sınırlarını öğrenmek, yeteneklerinizi olgunlaştırmak ve iyileştirmek adına bulunmaz bir araçtır. Mindfullness, potansiyel olarak nasıl biri olduğunuzu anlamak, bu Dünya’da büyük bir bilgeliğin, esenliğin, anlamın ve mutluluğun; nasıl birer parçası olabileceğinize yönelik size ışık tutar. Geçmişten pişmanlık duymadan, gelecekle ilgili endişelenmeden, sadece o anda olana odaklanmak. Her ne yaşıyorsak, “iyi” veya “kötü” diye etiketlemeden, yargılamadan yaşamak.
İnsanda farkındalık uyandırmaya dayalı ve bu yolla dikkat, konsantrasyon sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmış teknikleri içeren uygulamaları mevcuttur.

MİNDFULNESS MEDİTASYON NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAR?

Zihin çoğu zaman o zamandan doyum vermeyen şimdiki andan bir kaçış olarak geleceğe ya da geçmişe saplantılı bir biçimde bağlanır.
Mindfulness meditasyonu ise zihni şuana odaklamayı amaçlayarak dikkati belli bir noktada toplama konusunda geliştirilen bir beceridir. Şimdi, şu anın farkına varmak için farklı meditasyon teknikleri uygulanır. Bu meditasyon tekniklerini uygularken nefes, bilinç, odak gibi kavramlar fazlasıyla öne çıkar. Başta 10 dakikalık sürelerle başlayan bu meditasyonlar zamanla uzayabilir. Mindfulness meditasyonlarına bir örnek vermek gerekirse;

  • Sandalyeye yaslanmadan sırtınız dik bir şekilde oturmayı deneyin. (Bu egzersizi ayakta da yapabilirsiniz)
  • Gözlerinizi kapatın.
  • Nefesinize odaklanın ve nefesin vücudun hangi bölgesinde toplandığına dikkat edin. Karnınızda mı yoksa göğsünüzde mi?
  • Ardından nefes alış verişlerinizi takip ederek normal bir şekilde nefes almaya devam edin
  • Bunları yaparken dikkatiniz dağıldığında neler düşündüğünüzü fark edin ve olana teslim olarak nefes almaya devam edin.
  • Birkaç dakika sonra gözlerinizi açın ve yaptığınız meditasyonun farkında olun.
    Zamanla yaşama “evet” deyin ve yaşamın birden nasıl sizin karşınızda olmak yerine yanınızda, sizin için çalışmaya başladığını görün.
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu