Julia Hobsbawm – Sadelik Prensibi

İngiliz yazar ve konuşmacı Julia Hobsbawm, Alman asıllı göçmen bir ailenin kızı. Hayatı boyunca geniş arkadaş çevresine ve farklı kökenden aile dostlarına sahip olan yazar, yıllar içinde bu sayede farklı meslek dallarındaki insanlarla sohbet etme fırsatı yakalamış. Tüm bu istişarelerin sonucunda da deneyimlerini kitapları için damıtmış.

Geçtiğimiz günlerde yazarın Sadelik Prensibi adlı kitabını okuma fırsatı buldum. İlhamını doğadan ve özellikle altıgen formundan alan Hobsbawm, sadeliğe giden yolda altı ana prensipten bahsediyor. Maddeleri güncel hayattan örneklerle besleyen ve anlatımda sade bir dili tercih eden yazarımız, altıgeni şu maddelerle tanımlıyor: netlik, özgünlük, sıfırlama, bilgi, ağlar ve zaman. Hobsbawm, kitap boyunca özellikle dikkat kavramına sıkça atıfta bulunmakta. Yazara göre, günümüz dünyasında dağınık olan dikkatler günlük yaşamımızdaki pek çok şeyle doğrudan doğruya bağlantılı. Etkili alışkanlıklar, özgün işleri ortaya koyma becerisi ve zaman yönetimi gibi pek çok unsur, dikkatin varlığıyla mümkün.
Özellikle gün içinde alacağımız karar sayısının fazlalılığı ve teknoloji, dikkatler üzerinde zamanla olumsuz etki yaratmış. Fakat yazar günümüz şartlarından hayıflanmaktansa gerekli önemleri almaktan yana. Yani şartlar, Julia Hobsbawm’a göre, nihai kaderimiz değil. Fakat altıgenin tüm kenarlarını içselleştirmekse öyle.

Altıgenin her bir kenarı farklı bir kavrama referans yapmakta olup tüm bu kavramlar aracılığıyla sadelik prensibini hayatımıza uyarlamak mümkün. Yazar kitabın ön sözünde birikimlerini kaleme alma yolculuğunun özellikle kendisi ve yakınları için olduğunun da altını çiziyor. Yani kitaplarını, kendisi ve yakınları için hatırlatıcı nitelikte birer rehber olarak tanımlıyor. Bizleri de gitgide karmaşıklaşan dünyaya inat sadeleşmeye davet ediyor. Yazar kavramlar arası farklı bağlantılar kuran kıvrak zekası ve bunları ortaya koyarken kullandığı yalın diliyle bana pek çok kavramla ilgili farklı perspektif kazandırdı. Hayatı
boyunca farklı işlerle uğraşma imkanı bulmuş Julia Hobsbawm’ın yaşanmışlık kokan diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum.

-Beril Belli

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu