Göztepe Parkı’nda Pokemon Go çılgınlığı

Tüm dünyayı kasıp kavuran ve kısa sürede fenoman haline gelen Pokemon Go, oyun dünyasının dışında çok farklı alanlarda yarattığı etkilerle şaşırtmaya devam ediyor. Çıktığı günden bu yana neredeyse her gün bir şekilde haber olmaya ve gündemde kalmaya devam eden oyun, şimdiden popüler kültürün her alanına ulaştı.

Kadıköy genelinde de ellerinde cep telefonlarıyla Pokemon Go oynayanlara sıkça rastlamak mümkün. Oyun meraklılarının özellikle rağbet gösterdiği Göztepe Parkı’nda, rejisör koltuklarına kurulup kendilerini oyuna kaptıran gençler Kadıköy Life objektiflerine takıldı. Özellikle 13-25 yaş grubundaki gençler tarafından yoğun ilgi gösterilen oyunun üretici firmasının, sunucularına Türkiye’ye özel sunucuyu da eklemesiyle birlikte ülkemizde Pokemon Go çılgınlığının daha da artacağı öngörülüyor.

ZARARI FAYDASINDAN FAZLA…

Uzmanlara göre ülkemizde bu oyunun hayranlarının sayısı hızla artıyor. Peki, kendini Pokemon Go’ya fazla kaptırmanın riskleri neler? Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, Pokemon Go oynayanları bekleyen tehlikeleri anlattı: İnternet üzerinden veya bilgisayardan oynanan oyunlar, büyük küçük herkesin vazgeçemediği bir aktivite haline gelmiştir. İnsanların bazıları hobilerinin bu sanal oyunlar olduğunu ve çok zevk aldıklarını belirtmektedir. Sanal oyunların zevk verici yanlarının yanı sıra zararlı etkileri çok fazladır.

goztepe-parkinde-pokemon-cilginligi (1)

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİ…

Pokemon Go, akıllı telefonlarla online olarak “artırılmış gerçeklik” (augmentedreality) teknolojisiyle oynanabilen bir mobil oyun. Oyunda amaç, gerçek hayatta belirli adreslere giderek orada bulunan pokemon karakterlerini yakalamak üzerine kurulmuş. Pokemon toplayıp kendi koleksiyonunuzu oluşturmak için sokaklarda dolaşmanız gerekiyor. Toplanılan Pokemonlar ile diğer oyuncularla savaş yapılabiliyor.

SANILDIĞI KADAR MASUM DEĞİL…

Pokemon Go oyunu, son günlerde birçoğumuzun duyduğu, sosyal medyada denk geldiği, adından çok bahsedilen bir oyun. Henüz ülkemizde resmi olarak indirilmeye sunulmamış olsa da birçok kişi resmi olmayan sürümlerle bu oyunla tanışmış durumda. Oyun, diğerler sanal oyunlardan farklı olarak dış dünya ile bütün halinde oynanıyor, hedefe ulaşmak için çevrede gezinti yapılması gerekiyor. Kimileri bunun fiziksel aktivite olarak değerlendirip faydalı olduğunu düşünse de, ne yazık ki oyun o kadar masum değil. Oyunun dış dünyada oynanması karşılaşılacak tehlikeleri oldukça artırmakta.

DUYGULARI KÖRELTİP KİŞİYİ DONUKLAŞTIRIYOR…

Mobil oyunların kullanımı arttıkça dış dünyayla yüz yüze ilişki azalmakta. Bu durum kişiyi daha içe dönük yaparken, zamanla duygulanım azalmaları olur. Oyun oynarken hissettiği baştaki heyecan duygusu zamanla durağan bir hale gelir ve kişi donuklaşabilir. Aynı zamanlarda bu çocukların engellenme eşiğinde düşme olduğu için öfke kontrolünde de bozulmalar görülebilir.

12 YAŞTAN KÜÇÜKLERİN SAĞLIĞINI RİSKE EDEBİLİR…

Özellikle 12 yaş öncesinde ve muhakeme yetisi henüz gelişmemiş çocuklar, gerçekle “hayal ürünü” arasındaki belirlemeyi yapmakta zorlanıp (hatta yapamayıp) ciddi güvenlik sorunları yaşayabilirler. Oyun içeriğinde olan uçma, kaçma, zarar verme davranışlarının gerçek hayatta da olabileceğini varsayıp bunları deneyebilir ve sağlıklarını riske atabilirler.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu