Turuncu Pedalşörler, Bağdat Caddesi’ni turuncuya boyadı

Uluslararası Lions Konfederasyonu’na bağlı 118-Y Kulüpleri’nden Bağlarbaşı Lions, Beylerbeyi Lions, Salacak Lions ve Salacak Leo Kulüpleri ile Perşembe Akşamı Bisikletçileri (PAB), kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak adına “Dünyayı turuncuya boya, kadına yönelik şiddete son!” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlik kapsamında “Turuncu Pedalşörler”, sahilyolu ve Bağdat Caddesi’ni turuncuya boyadı.

Kadına yönelik her türlü cinsel, fiziksel, psikolojik, ekonomik şiddetin kabul edilemez ve katlanılamaz olduğunu vurgulamak üzere Lions 118-Y İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu’na bağlı Bağlarbaşı Lions, Beylerbeyi Lions, Salacak Lions ve Salacak Leo Kulüpleri, Perşembe Akşamı Bisikletçileri ile el ele vererek, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde mücadele için birlik olup, Kalamış Parkı’ndan Bağdat Caddesi Şaşkınbakkal’a kadar pedal çevirdiler.

BİLİNÇSİZ ŞİDDET OLMAZ…

“Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlali olup; fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet olarak dört ana alanda kendini göstermektedir” açıklamasında bulunan Lions 118-Y Anadolu Yakası Yönetim Çevresi Federasyonu Genel Yönetmen 1. Yardımcısı Ruhi Gönüllü, sözlerine şöyle devam etti: “Kadına yönelik şiddet, hukuki ve fiili ayrımcılığın, çeşitli gerekçelerle kadın-erkek arasındaki eşitsizlikleri korumakta direnmenin bir sonucudur. Şiddetin önlenmesi, hem kadın hem de erkeğin ayrımcılığa karşı çıkması ve eşitsizlikleri korumak için gerekçe aramayı bırakmasıyla başlamaktadır. Bilinçsiz şiddet olmaz. Çocuklara yüklediğimiz rollerden eşler arasındaki ev işi dağılımına, şakalaşma ve deyimlerimizden futbol tezahüratlarına dek, normal saydığımız günlük davranışımızın bir bölümü kadına yönelik şiddettir.

turuncu pedalşörler

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU, TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ…

Dünya çapında her üç kadından biri eşinden fiziksel veya cinsel şiddet görüyor. İki kadından biri eşi veya ailesi tarafından öldürülüyor. Dünya mevzuatında her üç ülkeden biri aile içi şiddeti yasaklamıyor. 37 ülke, evlilik içi tecavüzü tanımıyor ve/veya tecavüzcüyü nikahla aklıyor. Türkiye, BM İnsani Gelişmişlik Düzeyi’nde 149 ülke arasında 69. sırada yer alıyor. 2018 yılında bugüne kadar öldürülen kadın sayısı 308. Türkiye’nin en büyük sorunu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Malesef Türkiye, bu konuda geriye doğru gidiyor.”

BAĞDAT CADDESİ’NDE ANLAMLI KARELER…

“Kadına Yönelik Şiddete Son” sloganların yazılı olduğu pankartları bisikletlerinin önüne ve arkasına takan Perşembe Akşamı Bisikletçileri, Lionlar ve Leolar ile kadına yönelik şiddete karşı mücadeleye destek veren her kesimden pedalşörler, Şaşkınbakkal Işıklar’da yere yatarak bez afişlerini açtı ve kadına yönelik şiddeti vurgulayan önemli bir etkinliğe imza attı.

KADIN CİNAYETLERİ, UYUMLULUK TESTİ İLE AZALACAK…

“Dünyayı turuncuya boya, kadına yönelik şiddete son!” etkinliğine, Vatan Partisi Kadıköy Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Tuğrul Kihtir ve Vatan Partisi Kadıköy İlçe Başkanı Osman Erbil de destek verdi. Kihtir, Bağdat Magazin’e yaptığı açıklamada “Son yıllarda yapılan istatistiklere göre, ortalama günde 1 kadın öldürülüyor. Bunların yüzde 40’ı ise aile içi cinayetlerden oluşuyor. Bizim üzerinde durduğumuz konu bu. Maalesef cezalarla şiddet azalmıyor, bunun eğitimle ilgisi var. Eski Türk geleneklerindeki kadının yerini hatırlamamız lazım. Kadıköy için düşündüğüm projelerden biri de gönüllü evlilik öncesi uyumluluk testidir. Bu tarz cinayetleri, bu uyumluluk testi ile azaltmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu