Bayram sofrasında dikkat edilmesi gerekenler

Koronavirüs sebebiyle coşkulu, kalabalık bir bayram geçiremeyecek olsak da özenle hazırlanan, bol kalorili bayram sofralarına aile içinde de dikkat etmek şart! Uzmanlar; kahvaltılarda yağlı, hamur işi ve tatlı ağırlıklı öğünlerden uzak durulmasını, öğle yemeğinde protein ağırlıklı, akşam yemeğinde ise sindirimi kolay olduğu için sebze ağırlıklı beslenilmesini tavsiye ediyor. Peki bayramda hangi besinler tüketilmeli?

KAHVALTILARDA KIZARTMADAN UZAK DURULMALI

Uzmanlara göre, insülin salınımını az uyaracak ve tokluğu pekiştirecek gıdalar tercih edilmelidir. İlk kahvaltılar kesinlikle kızartma, hamur işi ya da tatlı içermemeli. Klasik beslenme diye tabir edilen peynir, zeytin, yumurta, bal ve bol miktarda yeşil sebzeler tercihlerimiz arasında olmalıdır. Gün içerisinde klasik Türk mutfağı olarak isimlendirebileceğimiz az yağlı ve salçalı olacak şekilde zeytinyağlı yemekler, çorbalar ve sebze yemekleri tercih edilebilir. Tatlı olarak baklava börek tarzı gıdalar yerine sütlü tatlılar, meyveli dondurma tercih etmenin daha sağlıklı olduğu söyleniyor. Öğle yemeğinde ise protein ağırlıklı, akşam ise sindirimi kolay olan düşük kalorili sebze ağırlıklı bir menü tercih edilmelidir. Tüm bu gıdaların gaz ve şişkinlik oluşumunu azaltacağı da belirtiliyor

METABOLİZMA HIZINI ARTIRMAK İÇİN YÜRÜYÜŞ YAPILMALI

Yavaşlayan metabolizma hızını artırmak için öğünlerden en az 1-2 saat sonra 45 dakikalık tempolu yürüyüşler yapılmalı. Yürüyüşün gerçekleşmesi güç olan durumlarda zaman ayırmak için yeterli vakit olacağı için egzersiz programlarından biri takip edilerek düzenli olarak uygulanabilir. Böylece hem kilo kontrolü sağlanmış hem de yaşanabilecek hazımsızlık problemleri önlenmiş olacaktır.

ORUÇ TUTANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞMİŞ

Ramazan ayı boyunca uzun süren açlık ve susuzluk hissinden sonra vücudun tekrar normal beslenme düzenine geçmesi kolay olmayabilir. Yavaşlayan metabolizma, uzun süren açlık ve 2 öğünle beslenmeye alışmış bir mide bağırsak sisteminde mide bulantısı, iştahsızlık, gaz sancısı, az tüketilen lifli besinlerden dolayı kabızlık görülebilecek başlıca sorunlardandır. Bunun yanı sıra metabolik rahatsızlığı olan kişilerde alınan yüksek kalorili besinler, ani şeker yükselmeleri, tansiyon problemleri ve kalp-damar rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Ayrıca vücuda alınan yüksek kalorili ürünlerin ağırlık artışına neden olduğu da görülebilir.

BESİNLER VE YETERLİ VE DENGELİ TÜKETİLMELİ

Tüm besin gruplarından bir arada yemenin, yavaş ve iyi çiğnemek, az ve sık yemek, posa alımı için sebze ve meyveleri mutlaka tüketmek, yağı yeterli miktarda ve doymamış yağlardan tercih etmek yeterli ve dengeli beslenmede ana kural. Aynı zamanda günlük en az 1.5-2 litre su içmeye, tahıllardan, kuru baklagillerden ve hayvansal besinlerden proteini yetecek miktarda almaya dikkat edilmesi gerekir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu