Serenad Göksel’den beyaz perde seçkisi

Kültür-sanat editörlerimizden Serenad Göksel, sizler için beyaz perdeden seçtiği filmler Babam ve Kurtlar Vadisi Vatan’ı yorumladı. İşte Göksel’in perspektifinden film eleştirileri…

Serenad GökselKURTLAR VADİSİ VATAN

Polat Alemdar ve ekibi, bu defa 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe kalkışmasını senaryolaştırıp işledikleri “Kurtlar Vadisi Vatan” beyaz perdede karşımızdalar. İçerideki ve dışarıdaki düşmanlara karşı Yalavuz Karakolu’nu baz alarak mücadele vermekteler. Filmde dizideki oyuncu kadrosuna Sinem Uslu eşlik ederken, yönetmen koltuğu Serdar Akar’a teslim edilmiş. Yapımcısından müziğine kadar tüm kadro aynı.

Kurtlar Vadisi’nin senelerdir sadık izleyicisi olarak söyleyebileceğim hususlardan biri, aksiyon dolu bir film olması ve her zamanki gibi seyircisine senaryosundaki zengin ve aslına dayanan repliklerle tüm bilinmesi gereken bilgileri vermesidir. Bütün filmin repliklerinde verilen mesajlar dikkatle dinlenmelidir. Zira benim açımdan Kurtlar Vadisi’nin en önemli ağırlığı, hep aksiyon ve dövüş sahnelerinden ziyade mesajlarında yatar.

Yine güzel ve akıcı işlenmiş olan filmde Polat Alemdar (Necati Şaşmaz), her zamanki gibi konuyu taraflara tamamen kendi mesafeli duruşu ile değerlendirmiş. Filme dair tek olumsuz eleştirim, köy halkına zarar gelmemesi için boşaltılırken, tüm insanlarımızın adeta kaçar adım uzaklaşmaları. Biz Türkler öyle bir ırkın afadıyızki, bırakın kaçmayı kadın-erkek tek yürek olur, birlikte çarpışırız. Tarihimizde bunun örnekleri mevcuttur. Kurtlar Vadisi’nin kemikleşmiş izleyici kitlesinin bu filmi kaçıracağını hiç sanmıyorum.  Aksiyon izlemeyi dinleyenlere filmi öneririm.

BABAM

“Babam”, dram türünde bir Türk filmi. Yusuf Tunalı (Çetin Tekindor), sardalya konserve fabrikası sahibidir. Karısı vefat edince, yıllardır kabullenemediği zihinsel engelli oğlu Arif ile baş başa kalır. Aynı zamanda batmakta olan fabrikasını da kurtarmaya çalışmaktadır.

Genç öğretmen Feride (Melisa Şenolsun) ise atanamadığı için Yusuf’un fabrikasında çalışmaya başlar. Arif (Berker Güven), Feride’nin ilgisiyle kabuğundan çıktıkça, Yusuf’un da Arif’e olan bakışı değişir. Yusuf, Feride ve Arif’in yaşadıkları, çevrelerinde olup bitenler, bu üç insanı birbirine daha da yakınlaştırır. Yusuf’un merhametli yüzü, Feride ve oğlu Arif’in etkisiyle gün yüzüne çıkar. Dertleri ve sorumlulukları, Yusuf’u sürpriz kararlar almaya zorlar.

Berker Güven, beden dilini şaheser kullanarak zihinsel engelli Arif’e hayat vermiş. Melisa Şenolsun ise olağanüstü olumlu bir sentezle adeta ”Bir kadın adamı rezil de eder vezir de” deyimini seyirciye yaşatmış. Çetin Tekindor’a gelince, onu zaten başlı başına bir ”okul” olarak tanımlamam kafi. Ailece keyifle izleyebileceğiniz bu filmi öneririm…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu