Diş Hekimi Feyza Eraydın: Ağız ve diş sağlığı hayati önem taşıyor

Yaşanmakta olan pandemi sürecinde en çok gündemde olan sorulardan biri de “Ağız ve diş sağlığımız için neler yapmalıyız?” şeklinde. Bunun yanıtını alabilmek için konusunda uzman Diş Hekimi Doç. Dr. Feyza Eraydın’ın kapısını çaldık. Bağdat Caddesi Caddebostan Mahallesi’ndeki kliniğinde sorularımızı cevaplayan Feyza Eraydın, konunun son derece önemli olduğuna dikkat çekerek; “Bu dönemde diş tedavilerini ertelemek isteyen hastalarımızın ağız ve diş temizliğine özen göstermelerini, her yemekten sonra mutlaka diş ve diş etlerine masaj yaparcasına, fırçayı yuvarlak hareketlerle bastırarak fırçalamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

“DİŞ HEKİMİNİZ İLE BAĞLANTIDA KALIN”

Fırçalama ile mekanik temizlik sağlanıp, bir de ağız gargarası kullanılırsa birçok diş ve diş eti hastalığının önlenmiş olunacağının altını çizen Doç. Dr. Feyza Eraydın, böylece var olan ya da oluşacak problemlerin ilerlemesinin geciktirilebileceğine vurgu yaptı. Salgın döneminde mutlaka yine diş hekimi ile telefon, mesaj veya e-posta yoluyla irtibata geçilmesini de tavsiye eden Eraydın; Covid-19’un öksürük, hapşırma, damlacık solunması, ağız, burun, göz mukozası veya temas yoluyla bulaşabilmesi nedeniyle diş hekimliği işlemlerinde Covid-19 için bütün önlemlerin titizlikle alınmasının şu an gündemlerinin en başında yer aldığını belirtti.

Diş Hekimi Feyza Eraydın

“ALDIĞIMIZ SIKI ÖNLEMLER, GÜVENLİ TEDAVİ SUNUYOR”

Salgın döneminde diş hekimine gidip gitmeme konusunda tedirginlik yaşayan hastaların içini ferahlatan ünlü Diş Hekimi Doç. Dr. Feyza Eraydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Covid-19 belirtilerini hisseden hastalarımıza diş tedavilerini ertelemelerini, Covid-19 testi yaptırmalarını ve diş hekimlerini sağlık durumları ile ilgili muhakkak bilgilendirmelerini tavsiye ediyorum. Bazı Covid-19 taşıyan hastalarımız belirti göstermediği için, her hastamıza bütün pandemi önlemlerini alarak tedavilerimizi sunuyoruz. Dolayısıyla, hastalarımızın içleri rahat bir şekilde tedavi olabilecekleri standartları, Sağlık Bakanlığımızında yol gösterdiği önlemleri alarak uyguluyoruz. Diş tedavileri ertelendiğinde, ileride daha da büyük sağlık problemleri ve maliyet olarak geri dönebilmektedir. Sağlık ve fonksiyon açısından ertelenmemesi gereken tedaviler, hem diş hekiminin hem de hastalarımızın dikkat edeceği pandemi önlemleri alındığı takdirde güvenle yapılabilir.”

“RANDEVU SAYILARINI SINIRLANDIRIYORUZ”

Hastaların merak ettiği “Diş hekimleri pandemi süresince nasıl önlemler alıyor?” gibi hayati önem taşıyan sorulara da açıklık getiren Eraydın; “Diş hekimleri olarak hastalarımızın muayene sürecini ve rutin uyguladığımız işlemleri pandemi koşullarına uyumlandırmaktayız. Öncelikle gün içerisindeki hastalarımızın randevu sayılarını sınırlandırıyoruz. Sıkı temizlik ve dezenfeksiyon protokolleri uyguluyoruz. Solunum hastalıklarına karşı ekibimizi ve hastalarımızı korumak için daha fazla koruyucu ekipman kullanıyoruz. Hastalarımızı randevularına gelmeden önce Sağlık Bakanlığımızın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kılavuzlar doğrultusunda pandemi önlemlerimiz hakkında bilgilendirerek; ateş, kas ağrısı ve öksürük gibi yaygın Covid-19 belirtisi yaşayıp yaşamadıklarını soruyoruz. Kendisini iyi hissetmediğini belirten hastalarımıza karantina koşullarını sağlamalarını ve acilen Covid-19 testi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Sonuçlar doğrultusunda izlenecek rutin prosedürlerin takibi sonrasında hastalarımıza yeni randevularını veriyoruz. Apse nedeniyle yüzünde şişlik ve ateş şikâyeti olan hastalara, randevu sayısını azaltmak amacıyla telefon görüşmesi sırasında ayırıcı tanı sorularını yöneltip, alınan bilgiler doğrultusunda antibiyotik reçete edebiliyoruz. İyileşme sürecini takip edip, bir hafta sonraya randevu veriyoruz. Telefon, mesaj, görüntülü konuşma ve e-posta üzerinden hastalarımızın sorularını yanıtlayıp, çözülebilecek problemlerine açıklık getirebiliyoruz. Bu sayede randevu sayılarını azaltarak, yaşlı hastalarımızın veya toplu taşıma yollarını kullanarak gelen hastalarımızın hastalık bulaşma risklerini azaltabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Diş Hekimi Feyza Eraydın

“RANDEVU SAATLERİNE UYULMASINI RİCA EDİYORUZ”

Muayenehane içerisindeki kişi sayısını sınırlandırmak için hastalarına randevularına zamanında gelmelerini, 18 yaşın altında ise sadece bir refakatçiyle, yetişkin ise yalnız gelmeleri gerektiği bilgisini verdiklerini aktaran Doç. Dr.  Eraydın; “Randevularına erken gelen hastaların mümkünse muayenehane dışında beklemelerini istiyoruz. Hastalarımızdan Covid-19 ile ilgili bilgilendirildiklerine dair onay formunu okumalarını rica ediyoruz. ‘Hayat Eve Sığar’ (HES) kodu uygulaması sayesinde, daha güvenli bir muayene ortamı sağlayabiliyoruz. Hastalarımızın mutlaka maske kullanmalarını ve diş tedavisi süreci haricinde maskenin her zaman ağız ve burun bölgesini kapatacak şekilde takılması gerektiğini hatırlatıyoruz. Hasta bekleme salonunda el dezenfektanlarının kolayca ulaşılabilir yerlerde olmasına, oturma düzeninin yeterince mesafe oluşacak şekilde planlanmasına, muayene odalarının pencerelerinin açık olmasına ve bolca temiz havanın dolaşımına dikkat ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

“HASTALARIMIZ İÇİN COVID-19 EĞİTİMİ ALDIK”

Doktorların da titizlikle aldığı önlemleri sıralayan Eraydın; “Diş hekimleri olarak asepsi, antisepsi, sterilizasyon ve dezenfeksiyon konularında iyi bir eğitimden geçtiğimiz için, Covid-19 pandemi sürecinde hem hastalarımızı hem de ekibimizi korumak amacıyla Türk Diş Hekimleri Birliği’nin de belirttiği gibi virüsten koruyucu özelliğe sahip maske, siperlik, tek kullanımlık önlük ve tek kullanımlık tedavi malzemeleri ile azami koruyucu şartları sağlayabilmekteyiz. Havaya damlacık saçacak, yani aerosol oluşturacak işlemler için iyi bir vakum sistemi ile çalışılmasına ve diş tedavisi sonrası odanın dezenfeksiyonuna önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

AĞIZ SAĞLIĞIMIZIN GENEL SAĞLIĞA ETKİLERİ VAR MIDIR, VARSA NELERDİR?

Pandemi dönemindeki merak ettiğimiz sorulara yanıt veren Diş Hekimi Doç Dr. Feyza Eraydın, genel olarak ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunun altını çizdi ve uyardı: “Ağız ve diş sağlığı, genel sağlık için hayati önem taşımaktadır. Ağız sağlığı ile kalp hastalığı arasında iki özel bağlantı olduğuna dair kanıt var. İlk olarak, son araştırmalar orta veya ileri bir aşamada diş eti hastalığınız varsa, sağlıklı diş etlerine sahip birine göre kalp hastalığı için daha fazla risk altında olduğunuzu göstermektedir. İkincisi, ağız sağlığınız kalple ilgili olanlar da dahil olmak üzere bir dizi hastalık için diş hekiminize bilgi sağlayabilir. Ağız içerisinde, yanak mukozasında ve dil yüzeyinde görülen yaralar veya lekeler, izler, genel sağlık durumunuz ile ilgili uyarı işareti olabilir.

KALP SAĞLIĞINA DİKKAT!

Bir diğer önemli konu ise,, kalp sağlığı ve ağız içindeki bakterilerdir. Ağız sağlığı ve kalp hastalığı, bakterilerin ve diğer mikropların ağzınızdan kan dolaşımıyla vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmasıyla bağlantılıdır. Bu nedenle, sağlığımızla ilgili risk oluşturmaması amacıyla ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesini ve bu konuda mutlaka diş hekimlerinin desteğinin alınmasını tavsiye ediyorum.”

“MERAK EDİLEN SORULARA MAİL YOLUYLA YANIT VERİYORUM”

Doç. Dr. Feyza Eraydın, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Doğma büyüme Kadıköy, Acıbademli olarak önce güzel ilçemiz ve memleketimiz için bu pandemi dönemini en kısa zamanda atlatmasını diliyorum. Ağız ve diş sağlığı konusunda detaylı bilgi almak isteyen hastalarımızın sorularını drfeyzaeraydin@hotmail.com e-posta adresine bekliyorum.”

FEYZA ERAYDIN HAKKINDA

İlkokul eğitimini 60. Yıl Anadolu İlköğretim Okulu’nda, ortaokul ve lise eğitimini İstek Acıbadem Lisesi’nde tamamladı. 1998-2003 yılları arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 5 yıllık diş hekimliği lisans eğitimi alıp mezun oldu ve sonrasında Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda 5 yıllık doktora-uzmanlık programını bitirdi. 2010-2020 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’nda görev yaptı. 2012 yılında Yardımcı Doçent Dr., 2017 yılında Doçent Dr. unvanlarını aldı. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 20’nin üzerinde makale ve 30’un üzerinde bildiri sunumu oldu. “Turkish Journal of Orthodontics” isimli ülkemizin saygın ortodonti dergisinin yardımcı editörlüğünü yapmakta. İpek ve Barış adlı iki çocuk annesi. Şu anda özel kliniğinde diş hekimliğinin bütün branşlarında hizmet vermeye devam etmekte.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu