Çim deyip geçmeyin, faydası çok büyük!

Çevremizi güzelleştiren, yeşil ile iç içe olmamızı sağlayan, ayaklarımızın altında cılız ama bir arada “ormanlaşan” çimler… Çoğu kayalık ve betondan oluşan Avrupa Yakası sahillerinin aksine Kadıköy’den Tuzla’ya yemyeşil çim deryası, pek bilinmeyen faydaları da beraberinde getiriyor. Her biçildiğinde organik boya ve gübreye dönüşebilen atık çimler, doğanın geri dönüşümü olarak kazandırıyor. Bir anlamda üstüne basıp geçtiğimiz çimlerde servet yatıyor.

cim-deyip-gecmeyin-faydasi-cok-buyuk-2

Düzenli olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince donanımlı bir ekip tarafından iş makineleri ile biçilen çimler, özellikle Caddebostan ve Şaşkınbakkal çevrelerinde renklerin dansını yaşatıyor. Moda’dan Bostancı’ya kadar Kadıköy sahillerinin önemli bir kısmı, düzenli olarak biçilen çim sahalarından oluşuyor. Yemyeşil çimler, bilinenin aksine sadece güzel görüntüsü ve fotosentezi ile değil, farklı alanlarda da yarar sağlıyor.

cim-deyip-gecmeyin-faydasi-cok-buyuk-6

ORGANİK BOYA SANAYİ VE GÜBREDE ARANILAN MADDE, ÇİM ARTIĞI…

Gelişen teknoloji ve artan hammadde ihtiyacı yeni fikirlerin gerekliliğini ortaya koyunca, “Doğada hiçbir şey gereksiz değil” sözünün önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bir zamanlar biçildikten sonra çöpe atılan ya da yakılan çimler, şimdileri zararlı yapay boyaların aksine organik boya sanayinin gözdesi olma yolunda. İstanbul’da on yıllardır milyonlarca metrekare alandan elde edilen çimlerin taşımacılığı ve imhası da bir maliyeti getirerek yok edilmeye çalışılırken, artık özellikle iplik sanayinde renklendirmenin aranılan maddesi, üstelik zararsız ve organik olarak. Bitkilerin başkenti Isparta’da her yıl 1 milyon 400 bin metrekarelik alan çimlendirilirken, megakent İstanbul’da (doğal alanlar da dahil) İBB bünyesindeki yeşil alan sayısının 50 milyon 564 bin 385 metrekareye ulaştığı biliniyor.

cim-deyip-gecmeyin-faydasi-cok-buyuk-5

ÖĞRENCİLERİN ZEKASI, ÇİM ARTIKLARINI BOYA HAMMADDESİ YAPTI…

2011 yılında Isparta Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi öğrencileri, “Atık Çimlerden Organik Boya Eldesi” adlı proje ile TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu) yarışmasında ikinciliği elde etti. Bu adım, sokaklarda plastik ve kağıtlarda olduğu çimlerin de atık olmadığını hatırlatan önemli bir gelişme olarak kayıtlarda yerini aldı.  Atık çimlerin tekstilde boya hammaddesi olarak kullanılabilmesi, dikkatleri metropollerdeki milyonlarca metrekarelik yeşil alana çevirdi.

cim-deyip-gecmeyin-faydasi-cok-buyuk-4

YEŞİL ÇİMLER, FARKLI RENKLERE DE DÖNÜŞEBİLİYOR…

Yıkama işlemi sonrası santrifüj yardımı ile sıkarak kurutulan, çürütülen çimler, daha sonra kaynatılıp süzüldükten sonra posası ayrılıyor. Sonrasında yeşil suyu, çeşitli işlemlerle organik boyaya dönüşebiliyor. Üstelik şap, Kıbrıs taşı, sitrik asit ve kalsiyum karbonat gibi farklı bağlayıcılar eklenip, farklı renk seçenekleri de elde edilebiliyor. Bu renklerle boyanan yün iplikler ilgi görüyor.

cim

KOMPOST, DOĞAL GÜBRE YAPABİLİRSİNİZ…

Kuruyup gitmesine izin vermeden çim artıkları; sebze ve meyve kabuklarıyla, çay ve mutfak artıklarıyla, yapraklarla, dal parçaları ve ağaç kabuklarıyla, çam ibreleriyle, gazete kağıtları gibi birçok madde ile karıştırılarak, çürütülerek organik gübre haline dönüştürülebiliyor. Bir anlamda sokakta, bahçede ve mutfakta atık olarak görülen birçok madde, aslında bir araya geldiğinde çok verimli gübre halini alıyor.

cim-deyip-gecmeyin-faydasi-cok-buyuk-1

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu