Mega yangının psikolojik etkileri

Halen yaşanmakta olan ve ülke genelinde büyük üzüntü yaratan orman yangınları, toplumsal açıdan psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Yöneticilerce “Mega Orman Yangını Felaketi” olarak anılan bu durumu “Duygusal yükü ağır bir doğal afet” olarak yorumlayan Uzman Psikolog Dr. Ayşegül Aydın, şunları ifade ediyor:

“Başta çocuklar ve gençler olmak üzere, bu felakete maruz kalan ve/veya şahit olan bireylerde, yaşadıkları psikolojik travmaya bağlı olarak aniden ve karşı konulamayan korku, kaygı ile başlayan; çaresizlik, acizlik, suçluluk hissetme gibi depresif tepkilerle seyreden durumlar görülebilmekte.”

PEDAGOJİK DESTEK ALINMALI…

Özellikle çocukların böylesi bir travmatik olayın ardından olayın tekrarlamasından, ölümden, aileden ayrılmaktan ve yalnız kalmaktan büyük korku ve endişe duyabileceklerine değinen Ayşegül Aydın; “Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar, bu endişeli ruh halinin nasıl seyir gösterdiği, uyku problemlerinin varlığı, anne-babaya aşırı düşkünlük ve bağımlılık belirtilerinin varlığı yönünde olmalıdır. Bu bahsedilen sıkıntılar yaşanıyorsa eğer, pedagojik destek alınması için vakit kaybetmeden harekete geçmekte fayda vardır” diyor.

Uzman Psikolog Dr. Ayşegül Aydın - Mega yangının psikolojik etkileri
Acıbadem Sağlık Grubu Bağdat Caddesi Tıp Merkezi’nde hastalarını kabul eden Uzman Psikolog Dr. Ayşegül Aydın: “Felakete maruz kalan ve/veya şahit olan bireylerde, yaşadıkları psikolojik travmaya bağlı olarak aniden ve karşı konulamayan korku, kaygı ile başlayan; çaresizlik, acizlik, suçluluk hissetme gibi depresif tepkilerle seyreden durumlar görülebilmekte.”
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu