Yaza Bembeyaz dişlerle sağlıklı girin…

aylin yalçın

Dişlerimiz; başta beslenme olmak üzere, konuşma gibi hayati fonksiyonların gerçekleştirilmesini sağladığı gibi, sosyal yaşantımız içinde bizi yansıtan en önemli aynamızdır. Fizyolojik renk koyuluğu, yaşlılık, yapılmış olan kanal tedavileri, yediğimiz ve içtiğimiz şeyler; özellikle kahve, çay, sigara, kola; erken yaşlarda kullanılan antibiyotikler dişlerimizde istemediğimiz renkleşmelere yol açabilmektedir. İşte bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Bağdat Caddesi’nin ünlü diş kliniklerinden biri olan DENTRAM’ın kurucularından Ortodondist Dr. Aylin Yalçın, “Yapılacak olan diş temizliği sonrasında bleaching-diş beyazlatma yöntemi ile daha beyaz dişlere sahip olunabilirsiniz…” dedi.

BLEACHİNG-DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?
Diş minesi ve dentinde oluşan renklenmeyi, carbamid peroksid veya hidrojen peroksid içerikli sadece diş hekimlerinin kullanabileceği malzemelerle ve yöntemlerle yapılan ağartma işlemidir.
Günümüzde diş beyazlatmak için beyazlatıcı diş macunları , jeller ve diş hekimi tarafından hastaya temin edilen diş beyazlatma ürünleri gibi çok çeşitli ürünler mevcuttur. Ancak hangi beyazlatıcının uygulanması gerektiğine mutlaka hekim tarafından karar verilmelidir.

OFİS TİPİ BEYAZLATMA
En hızlı ve en etkili diş beyazlatma yöntemidir. Muayenehane koşullarında ilacın direkt doktor tarafından uygulanması ile yapılan beyazlatma işlemidir. Bir saatlik bir uygulama ile dişler beyazlamaktadır. Beyazlatma işleminde % 15-35-38 lik hidrojen peroksit kullanılır.
Beyazlatıcı ajanın diş dışında,çevre ve yumuşak dokulara kesinlikle değmemesi gerekir. Çok iyi izolasyon yapılmalıdır. Dişetleri özel bir malzemeyle kaplanarak korunurken, dudaklar ekartör denilen aygıtlar yardımıyla dişlerden uzaklaştırılır.

LASER DESTEKLİ BEYAZLATMA
Ofis tip beyazlatma işleminin laser işığı kullanılarak yapılması işlemidir. Bu teknik şu anda diş beyazlatmada gelinen en son teknolojik gelişimdir.
EV TİPİ BEYAZLATMA- HOME BLEACHİNG
Ev tipi beyazlatmada % 10 – 16 – 20 – 22 – 25 lik karbamid peroksit kullanılır.Hastaya özel diş hekimi tarafından hazırlanan şeffaf plaklarla gece ya da gündüz birkaç saatlik uygulama ile yapılan beyazlatma tipidir. Plaklarla beraber beyazlatma ajanı da hastaya verilir. Beyazlatma işlemi hasta tarafından yapılır. Uygulama süresi kontroller sırasında doktor tarafından belirlenir.

BEYAZLATMANIN DİŞLERE ZARARI VAR MIDIR?
Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere hiçbir zararı yoktur. Dişe zarar vermediğine dair çok sayıda araştırma mevcuttur. Yapılan bir araştırmada, kullanılan beyazlatıcı dişin üzerinde 240 saat bırakılıyor. Beyazlatıcı ajanın 240 saat sonra dişte yaptığı aşınma miktarı, kola gibi asitli içeceklerin dişte oluşturduğu aşınma miktarına eşdeğer olduğu bulunmuştur. Jeli tedavi boyunca dişin üzerinde iki, üç saatten fazla tutmadığımızı göz önünde bulundurulursak, hiçbir zararının olmadığını söylenebilir.
Akılda bulundurulması gereken en önemli nokta; piyasada, kontrolü bulunmayan dişlere zararlı maddeler içeren ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir. Kontrolsüz kullanılan diş beyazlatma ürünlerinin dişte yapısal bozukluklara sebep olabilmektedir. Bazı beyazlatma ürünleri ise tamamıyla aşındırıcı içerir. Bunlar daha çok macunların içinde bulunur. Aslında dişin üzerindeki birikintilere yönelik ürünlerdir. Uzun süreli kullanımlarda dişte aşınmalar yapabilirler.

diş

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu