Kentsel dönüşümün neresindeyiz?..

Büyük Kulüp Genç Girişimciler Komitesi tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşümün Neresindeyiz?” konulu  toplantı, bugün Büyük Kulüp Balo Salonu’nda gerçekleştirildi. İlki geçtiğimiz ay yapılan ve büyük ilgi gören toplantının gelen yoğun talep üzerine tekrarlanması istenmişti. Çok sayıda izleyicinin katıldığı buluşma yaklaşık üç saat sürdü.

KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR, NE DEĞİLDİR?..

Kentsel dönüşümün tüm taraflarının bir araya gelerek tartıştığı toplantının moderatörlüğünü, ünlü gayrimenkul uzmanlarından Oktay Yılmaz yaptı. Katılımcılar ise şu isimlerden oluştu: Sadun Coşkuntürk – Tahincioğlu Nida  Park İnşaat, İrfan Aydoğan – Aydoğan İnşaat, Mimar Ahmet Erkutoğlu – AE Mimarlık, Hakan Şişik – AYİD Genel Sekreteri ve Av. Muhittin Alparslan…

“RANT UĞRUNA ÇEVREYİ GÖZ ARDI ETMEYELİM…”

Buluşmada kentsel dönüşümün ağırlıklı olarak müteahhitlik boyutu konuşulurken; mimari boyutu, hukuki boyutu ve toprak sahipleri açısından da değerlendirmelerde bulunuldu. Dikkat çeken bir konuşma ise, AYİD Genel Sekreteri Hakan Şişik’in sözleri oldu. Şişik; “Burada hep nasıl daha fazla inşaat hakkı elde ederiz, nasıl daha fazla metrekare kazanırız konuşması yaptık. Oysa çevreyi konuşmamız gerekirdi. Sağlıklı bir çevre olmadıktan sonra bu kazandıklarımızı ne yapacağız?” diyerek, çevre faktörünün göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

“ADA BAZLI BİRLEŞMELER BİR NEBZE ÇÖZÜM OLACAKTIR…”

Toplantıda kentsel dönüşümü mimari açıdan değerlendiren AE Mimarlık Kurucusu Mimar Ahmet Erkurtoğlu; “İstanbul’da yapılan maalesef kentsel dönüşüm değil, binasal dönüşümdür. Sadece Afet Yasası sayesinde binalar sağlamlaştırılıyor, depreme dayanıklı hale getiriliyor. Ama İstanbul’a ve özellikle de kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı Kadıköy’e baktığım zaman eski çehresini yitirdiğini görüyorum. Her taraf şantiye alanına döndü. Yeşil alanlar beton yığınlarına dönüşmeye başladı. Aynı parselde bulunan 10 katlı binayı yıkıp, yerine 12-14  katlı yeni bir bina yapmak kentsel dönüşüm değildir. Yenilenecek olan binaların ada bazında birleşime teşvik edilmeleri durumunda daha sağlıklı, daha yaşanabilir binalara kavuşabiliriz” dedi.

“BAĞDAT CADDESİ’NİN ARSA DEĞERİ ÇOK KIYMETLİ…”

Buluşmanın müteahhit tarafında yer alan Tahincioğlu Nida Park İnşaat Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk ise, Bağdat Caddesi ve çevresinin arsa değerinin çok yüksek olduğunu, bu nedenle anlaşma sağlanmasının uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu vurgulayarak; “Bunun tersi olan yerlerde daha kolay anlaşmalar yapılabiliyor. Bir başka dikkatinizi çekmek istediğim konu, bugün Bağdat Caddesi’ni inşa ederken fiyatlandırmayı 50-60 yıl sonrasını bile öngörerek yapmalıyız. Şu anda yapılan inşaatlar bittiğinde 50 yıl daha Bağdat Caddesi’nde bir daha inşaat yapılmayacaktır” şeklinde konuştu.

Toplantıya, Bağdat Caddesi ve çevresinde çağdaş projelere imza atan müteahhitler yoğun ilgi gösterdi. Bunlar arasında İnanlar & Uranüs Proje Ortağı Mehmet Soyupak da vardı. Soyupak’ın REMAX brokerlarından Ahmet Aydın ile Bağdat Caddesi’nin değeri üzerine girdiği tartışma yaklaşık 20 dakika sürdü…
Toplantının sonunda, Büyük Kulüp Genç Girişimciler Komitesi tarafından katılımcılara birer anı plaketi verildi…
Katılımcılar adına son derece verimli geçen toplantı sonrasında, Genç Girişimciler Komitesi Başkanı Duygu Eren tarafından bir yemek verildi. Özgür Kılıç, Duygu Eren, Muhittin Alparslan, Ahmet Erkurtoğlu, Mehmet Soyupak ve Bassam Hage…
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu