Kentsel dönüşüm çalışmaları hızla sürüyor, peki ya ağaçlar?

Son zamanlarda Bağdat Caddesi ve civarındaki kentsel dönüşüm çalışmaları, giderek hız kazanarak devam ediyor. Gün geçmiyor ki onlarca yıldır bölgede duran bir apartman yıkılıp, çok değil 1-2 sene içinde yenisi yapılmasın. Şüphesiz çok değil, 5-6 sene sonra bölgenin çehresi epey değişmiş olacak. Bu değişim şüphesiz daha sağlam ve yeni binalarla bölgenin güvenliği açısından olumlu yönde olacak. Peki ya dezavantajlar?

Bölgenin bundan yaklaşık 50-60 yıl öncesine kadar olan dönemini bilenler, Bağdat Caddesi ve civarının birbirlerinden güzel köşklerle dolu olduğunu söylerler. İki üç katlı bu köşkler heykellerle süslüymüş, bahçelerinde türlü meyve ağaçları, çamlar, palmiyeler varmış. Oranın sakini olmayıp da ufak ziyaretler için uğrayanlar, bölgenin güzelliğini anlata anlata bitiremezmiş.

Sonradan bu köşklerin yerini şu anda gördüğümüz ve kentsel dönüşüm ile yenilenecek olan apartmanların aldığını biliyoruz. Bu apartmanların bahçeleri, köşklerinkiler kadar büyük olmasalar da birçoğunun etrafında yeşil doku az çok korunabilmiş ve Bağdat Caddesi civarını İstanbul’un en güzel bölgelerinden biri haline getirebilmiştir. Birçok apartman; etrafını saran iri çamlar, çınarlar, palmiyeler, meyve ağaçlarıyla ve bahçesinde birbirinden güzel çiçekleriyle sakinlerine yeşillikler içinde üst düzey kalitede bir yaşam sürdürme olanağını vermiştir.

Şimdi bu apartmanların da yerini yeni ve daha yüksek apartmanlar alıyor. Peki bu apartmanları da etrafları ağaçlarla dolu, bahçeleri çiçekli görebilecek miyiz? Şimdiye kadar tamamlanmış olan projelere baktığımızda, kimi yenileme çalışmalarının peyzaj düzeni açısından son derece başarılı olduğunu ve apartmanın etrafında yeşil dokuya tatmin edici düzeyde yer verdiğini görüyoruz. Ama maalesef birçok apartman yenileme projesi için bunu söylemek mümkün değil. Apartmanlar etrafı dümdüz bir taşlıkla çevreleniyor, yeşillik ihtiyacı da birtakım saksılardaki ufak ağaççıklarla giderilmeye çalışılıyor. Bazı apartmanların estetik nitelik sorununa ve insanların yaşadıkları yuvadan ziyade bir iş hanına benzemelerine değinmiyorum bile. Halbuki bu apartmanların etrafında ağaçlar dikmek için daha fazla yer açılsa, insanlar yemyeşil bir ortamın içinde yaşamanın mutluluğuna erişse daha iyi olmaz mıydı?

Neyse ki alınan bazı kararlarla kentsel dönüşümün doğal dokuyu tahrip edici nitelikte olmasının önüne geçilmeye çalışılmış. Örneğin otopark inşasında, otopark hafriyatının parsel kenarından 1,5 metre çekilerek yapılması kararlaştırılmış. Böylece etrafa ağaç dikmek mümkün olabiliyor. Ayrıca çam ağaçlarına dokunulması yasaklanmış ve diğer ağaçları kesmek değil, ancak başka yere nakletmek mümkün. Yine de bu kararlara rağmen, bazı inşaat firmalarının doğaya karşı yeterince duyarlı olmadıkları gözlemlenebiliyor. Oysa bir yerleşim birimini özel ve kaliteli yapan etkenlerin başında gelir ağaçlar ve doğa. Belli bir gelir düzeyinin üstünde olan insanlar, yaşamak için önlerinde bollaşan seçenekleriyle, doğayla iç içe olabilecekleri yerleri tercih ederler. Bu eşsiz doğal güzelliği sayesinde Bağdat Caddesi ve civarı, uzun yıllar boyunca İstanbul’un en nezih yerlerinden biri haline geldi.

Ağaçların insan psikolojisi üzerinde ne kadar olumlu bir etkisinin olduğu, birçok psikoloji uzmanının dile getirdiği bir gerçek. Doğa ile iç içe yaşayan insanlar, doğanın iyileştirici ve dönüştürücü etkisi sayesinde stresli durumlarda daha kolay başa çıkabilir, psikolojik açıdan daha kolay rahatlar. Doğa sayesinde daha bol oksijenli bir ortamda, daha neşeli bir ruh hali içinde olurlar. Doğayı sadece seyretmenin bile insan için ferahlatıcı bir etkisi vardır; üstelik doğayı belli bir süre seyreden insanların düşünme ve düşüncelerinden sağlıklı bir sonuca varma konularında zihinsel yeteneklerinin arttığı, hastaysalar daha kolay iyileşebildikleri bilim adamlarınca saptanmıştır. İnsan, doğanın parçası olan bir varlıktır. Doğa ile iç içe yaşaması gerekir. O halde doğaya karşı daha sorumlu ve daha duyarlı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla karşılaşmak dileğiyle…

Sonat Ece KAYA

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu