Anadolu Yakası Müteahhitleri Büyük Kulüp’te buluştu…

Anadolu Yakası’nda geçmişi 60 yıla dayanan inşaat müteahhitleri, oluşturdukları Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİD) çatısı altında buluşmalarını sürdürüyor.

Mehmet Sadıkoğlu’nun başkanlığını yürüttüğü dernek, ikinci büyük buluşmasını dün akşam Büyük Kulüp’te gerçekleştirdi. Faruk Tever, Yiğit Tavukçuoğlu, İrfan Aydoğan, Mehmet Yılmaz Öncel, Oğuz Toprak, İlker Kayabeyoğlu, Mustafa Gökhan Ekşioğlu, Şeref Ekşi, Mehmet Kılıç, Zikrullah Turanlı, Fehmi Öztürk, Akif Sinan Çakıroğlu gibi isimlerin ev sahipliği yaptığı buluşmaya; Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, İstanbul 1. Bölge CHP Milletvekilleri Akif Hamzaçebi ve Kadir Öğüt ile Kartal ve Adalar Belediye Başkanları da katıldı. Buluşmanın iki de akademisyen konuşmacı konuğu vardı.

“SADECE MESLEKİ SORUNLARA ÇÖZÜM ARAYAN BİR DERNEK OLMAYACAĞIZ…”

Buluşma, AYİD Başkanı Mehmet Sadıkoğlu’nun “Hoşgeldiniz” konuşmasıyla başladı. Daha sonra söz alan AYİD Divan Kurulu Başkanı Şeref Ekşi, oldukça anlamlı bir konuşma yaparak; “Dernek olarak meslektaşlarımızı bir araya getirmiş olmak bile çok güzel bir oluşum. Her zaman bunun değerini bileceğiz. Ancak bir konunun daha altını çizmek isterim ki, bu dernek hiçbir zaman sadece üyelerinin mesleki sorunlarına çözüm arayan bir dernek olmayacaktır” dedi.

“YAPI STOĞUMUZUN ÇOĞU 60’LI, 70’Lİ YILLARA AİT…”

Anadolu Yakası’ndaki binaların büyük çoğunluğun eski binalar olduğunu dile getiren Ekşi, şunları ifade etti: “Üzerinde bulunduğumuz fay hattı birinci dereceye çekilmiştir. Anadolu Yakası’ndaki yapı stoku 60’lı, 70’li ve 80’li yıllara aittir. O yılların şartlarına göre sağlam yapılmış binalar olmalarına rağmen, bugünün şartlarında yenilenmeleri gerekmektedir. Binalarda yeşile ayrılan pay ne kadar fazla olursa, bizler o kadar bundan memnun olmaktayız. Bir konunun daha altını çizmek isterim ki, bizler kural dışı binalar yapmıyoruz. İlgili mevzuat ne hak veriyorsa onu kullanmak istiyoruz.”

“YEŞİL BİNA SERTİFİKASI’NI GÖZ ARDI ETMEYİN…”

AYİD üyelerinin “Yerel Yönetimlerle Buluşuyor” başlığı altında gerçekleştirdiği buluşmanın konuk konuşmacılarından biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SUT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu; “İnşa etmekte olduğunuz binalarda Yeşil Bina Sertifakası’nı göz ardı etmeyin” dedi. “Çevresel yatırım” olarak değerlendirilen yeşil binaların yaşam kalitesini artırdığı gibi genel giderleri de ciddi şekilde düşürdüğünü ifade eden Karaosmanoğlu; “Bugün çok fazla önemsenmese de yarın konut ve ofis tercihinde vazgeçilemez bir numaralı kriter Yeşil Bina Sertifikası olacak” şeklinde konuştu.

“YAŞAM KALİTESİ YANINDA BÜYÜK TASARRUF…”

Buluşmanın diğer konuk konuşmacısı ise Dr. Duygu Erten idi. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra ABD’de  İnşaat ve Çevre Doktorası yapmış, Princeton Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalışmış ve USC  İnşaat Fakültesi’nde dersler vermiş olan Erten; “Yeşil bina kriterlerine göre yapılan ya da yenilenen yapılar, yaşam kalitesini arttırmanın yanında ülke ve mülk sahibi için tasarruf da sağlamaktadır” dedi. Şimdilerde Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Başkanı olan  Dr.  Duygu Erten, ortalama bir yeşil binanın yılda 100 bin lira tasarruf ettiğini belirterek, “Eğer 1 milyon bina yeşil olursa, yılda 100 milyar lira tasarruf edebiliriz” diye konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, AYİD üyelerine yaptığı konuşmada “Yeşil binalar, geleceğin hem üretim hem de yaşam sürecinde daha az enerji tüketen ve doğaya zarar vermeyen malzemelerin, kimyasalların kullanıldığı yapılar olacak” dedi…
Aynı zamanda Kadıköy Kent Konseyi Yeşil Bina Danışmanı da olan Dr. Duygu Erten; “Çok ihtiyacımız olan böyle bir dönemde bu derneğin kurulmuş olmasından çok mutluyum. Burada bulunan herkesi ‘Çevre Dostu Yeşil Binalar’ için seferber olmaya davet ediyorum” diye konuştu…
Konuklar arasında, Suadiye’de başlayacağı KOÇ TOWERS projesinin heyecanı içinde olan Cenk Koç da vardı. Masasının konukları ise Dervişoğlu markasının ikinci kuşak temsilcileri ile birlikte AYİD Genel Sekreteri Gülay Hanım ve Kadıköy Life Dergisi’nin sahibi Kadir Toprakkaya idi. Mehmet Öztürk, Yiğit Çomakoğlu, Samet Öztürk, Cenk Koç, Osman Dervişoğlu, Kadir Toprakkaya ve Gülay Aydın Koç…
Buluşmada, Kadıköy’e gelecek yıl dev bir hastane kazandıracak olan projenin inşaatını yapmakta olan Fehmi Öztürk de vardı. Meslektaşlarını kapıda karşılayan Öztürk, gecenin ortalarına doğru hayli yorgun düşmüştü…
Gecenin onur konukları arasında yer alan Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal; Dernek Başkanı Mehmet Sadıkoğlu ve aynı zamanda dernek avukatı da olan Selim Gültekin ile “Akıllı Binalar” konusunu tartıştılar…
AYİD buluşmasına katılanlar arasında Deniz Otel’in sahibi Falih Özgür de vardı. Aynı zamanda Özgür İnşaat’ın da sahibi olan Falih Özgür, “Anadolu Yakası’ndaki binalar acil olarak yenilenmeli” dedi…
Buluşmaya katılanlar arasında İstanbul 1. Bölge CHP Milletvekilleri Akif Hamzaçebi ve Kadir Öğüt ile Kartal ve Adalar Belediye Başkanları’nın yanı sıra CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, 1. Bölge Milletvekili Adayı Ali Özcan, Kadıköy Belediyesi CHP Meclis Üyesi Kasım Keskintaş ile Kadıköy Belediyesi’nin 2009-2014 Dönemi Başkan Yardımcısı Hulusi Özocak da vardı…
Tavukçuoğlu Masası Sadık Tavukçuoğlu’nun önerisiyle, hocaları yakın markaja alan masa oldu. Murat Erten, Dr. Duygu Erten, Sadık Tavukçuoğlu, Murat Antik, Melih Tavukçuoğlu, Neşat Tavukçuoğlu ve Sedat Tavukçuoğlu…
Buluşmanın olmazsa olmaz konuklarından biri de ünlü mimar Ahmet Erkutoğlu idi. Anadolu Yakası’nda yüzlerce projeye imza atan AE Mimarlık Atölyesi’nin kurucusu Ahmet Erkutoğlu; “AYİD’in kurulmuş olması, sektör için son derece hayırlı bir girişim olmuştur” dedi…
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu